Aanbod cursussen, trainingen en groepstherapie

  • Schematherapie CGT groepsbehandeling voor 18 tot en met 30 jaar (start in januari 2024 op donderdagochtenden)
  • Training Innerlijke rust vinden (start in februari 2024 op woensdagochtend)

Stressvermindering en herstel; een weg naar rust

8-weekse cursus stressvermindering en herstel. Geschikt voor mensen die vaker last hebben van stress, burnout en of psychosomatische klachten.

Tijdens de cursus staan we stil bij de persoonlijkheid, de copingstrategieën en doen we samen oefeningen die het welzijn en herstel bevorderen. Er worden technieken uit de schematherapie gebruikt, de cognitieve gedragstherapie, ACT en relaxatietraining (mindfulness, lichaamsbewustzijn, ademhaling, meditatie, ect.).

De cursus is een holistische benadering met behulp van verschillende disciplines om zo tot rust te komen.

Je kunt je aanmelden voor een intakegesprek waarna wordt gekeken naar jouw toestand, klachtenbeeld en achtergronden om te beoordelen of dit een geschikte behandelmethode is voor jouw situatie. Ook kun jij dan zelf kennismaken met de therapeuten.

Doelen waaraan wij werken: betere slaapkwaliteit, meer concentratie, het verhogen van de vitaliteit en het (beter) leren omgaan met stress en of moeilijke gevoelens. Ook is er veel aandacht voor jou als persoon, jouw denkbeelden en jouw copingstrategieën.

Data: woensdagen van 10.00 tot 12.00 uur op 27 september, 4 en 11 oktober, 1, 8, 15 en 22 november, 13 december 2023 (VOL)


Maximaal 10 deelnemers

Door Floor Baart, GZ psycholoog en Bianca Coorengel, coach/trainer

Locatie: Amsterdam


GroepsSchematherapie voor jong-volwassenen

18 bijeenkomsten groepstherapie schematherapie voor jongvolwassenen (18 t/m 30 jaar)

Juist in deze levensfase gebeurt er heel veel: je bent nog aan het studeren, of net begonnen met werken, misschien voor het eerst een serieuze relatie, of je bent druk bezig met het opbouwen of behouden van vriendschappen,  je handhaven op een kamer of in een eerste huurflat, ontdekken wie je bent, wat bij je past en meedoen in de maatschappij. Een kritieke, soms lastige fase waarbij je jezelf tegenkomt, soms het idee kunt hebben dat je niet goed genoeg bent, of dat het allemaal niet gaat lukken. Soms kun je je alleen voelen, onbegrepen of erg faalangstig en onzeker zijn.


Daarnaast kan het een levensfase zijn waarbij je terugblikt op het gezin of de groep waar je uit komt en kun je pijn en verdriet hebben over wat je hebt moeten doorstaan. Of juist boos zijn op ouders of verzorgers over moeilijke omstandigheden die jou troffen. Het kan ook zijn dat je trauma’s hebt opgelopen toen je kind was, of puber. Allemaal zaken die je nu ziet en moet verwerken. Al deze omstandigheden maken dat het een enerverende, spannende, uitdagende en soms ook moeilijke levensfase kan zijn. Daar kun je best wat hulp bij gebruiken! 

 

Bij schematherapie gaan wij op zoek naar wie je bent, hoe je zo bent geworden en wat er werkt en misschien anders kan om zo minder last te hebben van angsten, somberte, vermoeidheid, verdriet, of andere terugkerende moeilijke gevoelens en denkpatronen (over jezelf en over de ander). Een schema is eigenlijk een netwerk of een patroon met daarin een bepaalde gemoedstoestand, gedachtegangen en een reactie daarop. We gaan ervan uit dat deze patronen – schema’s dus – ooit ontstaan zijn als manieren om je te beschermen of om je staande te houden. Maar misschien zijn deze manieren nu niet meer nodig, kan het makkelijker voor jezelf en kun je meer ontspannen zijn, of juist meer aangaan. Tijdens schematherapie zoeken we dat allemaal uit en dat doen we vooral samen in de groep. Uit onderzoek blijkt dat groepstherapie veel sneller werkt dan individuele therapie! Bovendien kun je veel steun ervaren en leren dat je niet alleen bent. Ook kun je oefenen met sociale interacties.


De groepstherapie start met een intakefase. Er volgen twee gesprekken met beide therapeuten en we nemen een aantal vragenlijsten af. Zo kun je kennismaken, vertellen waar je tegenaan loopt en kunnen we onderzoeken of deze therapievorm voor jou geschikt is. We geven een gedegen advies en kunnen ook individuele therapie aanbieden mocht dat beter zijn in jouw situatie.


Na de intake fase starten we de CGT Groepstherapie bij jongvolwassenen op donderdagochtenden van 9.30 tot 11.30 uur (start januari 2024, exacte data volgen).

 

Maximaal 8 deelnemers.

Literatuur zelf aan te schaffen: Werkboek kortdurende schematherapie CGT-technieken (€24,95 bij bol.com)

Door Floor Baart, GZ psycholoog en Marloes Biessen, orthopedagoog

Locatie: Amsterdam Westerpark

Intakefase: vanaf 25 september tot en met 15 december 2023

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen, waarna wij contact met je opnemen. Ook geschikt voor vragen.

Contact