Aanbod cursussen, trainingen en groepstherapie

  • Schematherapie CGT groepsbehandeling voor 18 tot en met 30 jaar (Start september 2024, een groep op woensdag- en een groep op vrijdagochtenden van 10 tot 12 uur).
 
Data Woensdaggroep: 4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober, 6, 13 en 20 november, 4 en 18 december en 8 januari 2025 (VOL)
Data Vrijdaggroep: 6, 13 en 20 september, 4 en 25 oktober, 1, 8, 15 en 22 november, 6 en 20 december en 10 januari 2025 
 
In januari 2025 starten er nieuwe groepen. Heb je daar interesse in dan kun je je aanmelden. 

GroepsSchematherapie voor jong-volwassenen

12 bijeenkomsten groepstherapie schematherapie voor jongvolwassenen (18 t/m 30 jaar)

Juist in deze levensfase gebeurt er heel veel: je bent nog aan het studeren, of net begonnen met werken, misschien voor het eerst een serieuze relatie, of je bent druk bezig met het opbouwen of behouden van vriendschappen,  je handhaven op een kamer of in een eerste huurflat, ontdekken wie je bent, wat bij je past en meedoen in de maatschappij. Een kritieke, soms lastige fase waarbij je jezelf tegenkomt, soms het idee kunt hebben dat je niet goed genoeg bent, of dat het allemaal niet gaat lukken. Soms kun je je alleen voelen, onbegrepen of erg faalangstig en onzeker zijn.

Daarnaast kan het een levensfase zijn waarbij je terugblikt op het gezin of de groep waar je uit komt en kun je pijn en verdriet hebben over wat je hebt moeten doorstaan. Of juist boos zijn op ouders of verzorgers over moeilijke omstandigheden die jou troffen. Het kan ook zijn dat je trauma’s hebt opgelopen toen je kind was, of puber. Allemaal zaken die je nu ziet en moet verwerken. Al deze omstandigheden maken dat het een enerverende, spannende, uitdagende en soms ook moeilijke levensfase kan zijn. Daar kun je best wat hulp bij gebruiken! 

 

Bij schematherapie gaan wij op zoek naar wie je bent, hoe je zo bent geworden en wat er werkt en misschien anders kan om zo minder last te hebben van angsten, somberte, vermoeidheid, verdriet, of andere terugkerende moeilijke gevoelens en denkpatronen (over jezelf en over de ander). Een schema is eigenlijk een netwerk of een patroon met daarin een bepaalde gemoedstoestand, gedachtegangen en een reactie daarop. We gaan ervan uit dat deze patronen – schema’s dus – ooit ontstaan zijn als manieren om je te beschermen of om je staande te houden. Maar misschien zijn deze manieren nu niet meer nodig, kan het makkelijker voor jezelf en kun je meer ontspannen zijn, of juist meer aangaan. Tijdens schematherapie zoeken we dat allemaal uit en dat doen we vooral samen in de groep. Uit onderzoek blijkt dat groepstherapie veel sneller werkt dan individuele therapie! Bovendien kun je veel steun ervaren en leren dat je niet alleen bent. Ook kun je oefenen met sociale interacties.

 

De groepstherapie start met een intakefase. Er volgen twee gesprekken en er worden een aantal vragenlijsten afgenomen. Zo kun je kennismaken, vertellen waar je tegenaan loopt en kunnen we onderzoeken of deze therapievorm voor jou geschikt is. We geven een gedegen advies en kunnen ook individuele therapie aanbieden mocht dat beter zijn in jouw situatie.

 

Na de intake fase start de CGT Groepstherapie bij jongvolwassenen op woensdag- of vrijdagochtend van 10 tot 12 uur.

 

Maximaal 5 deelnemers per groep.

 

Literatuur zelf aan te schaffen: Werkboek kortdurende schematherapie CGT-technieken (€24,95 bij bol.com)

Door Floor Baart, GZ psycholoog/schematherapeut.

 

Locatie: Amsterdam Westerpark, in het Monumentale Badhuis bij de ingang van het Westerpark op Polanenstraat 3B.

 

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen, waarna wij contact met je opnemen. Ook geschikt voor vragen.

Contact